A koleszterin az emberi és állati szervezet számára nélkülözhetetlen, életfontosságú anyag. Előanyaga számos fontos, a szervezet működését szabályozó hormonnak. A szervezetnek olyannyira szüksége van koleszterinre, hogy ha kívülről, az állati eredetű táplálékból nem jut hozzá (a növények ugyanis nem tartalmaznak koleszterint), szükségletét képes saját maga is megtermelni.

A koleszterinszint alakulásában a fő tényezők és az örökletes faktorok mellett természetesen szerepet játszik az ételek összetétele, és a bennük lévő koleszterin mennyisége is. Néhány éve még a koleszterin szerepelt az első helyen az öt legfontosabb rizikófaktor hazai listáján, mára – végre – visszaszorult az utolsó helyre.

Szinte naponta találkozni a médiában olyan orvosi megnyilatkozásokkal, hogy például csínján bánjunk a tojással, vaj helyett margarint együnk, stb., melyek miatt sokan leszoktak a tojásról is. Ezzel megfosztják magukat más étellel nehezen pótolható fontos anyagoktól. Csak abban lehet bízni, hogy lassan majd csak eluralkodik itthon is a nemzetközi szemlélet.

Forrás: Dr. Légrády Péter – TOJÁS TÁPLÁLKOZÁS EGÉSZSÉG