Az étkezési tojásforgalmazás élelmiszerbiztonsága három fő elemből tevődik össze, melyek:

  1. a tojás megtermeléséhez kapcsolódó élelmiszerbiztonság
  2. a megtermelt tojás raktározása, minősítése, csomagolása, szállítása
  3. a tojás kiskereskedelmi forgalmazásához kapcsolódó folyamatok.

Az 1. pont a tojás beszerzésünkhöz kapcsolódik.

Minden termelő telep, ahol társaságunk termeltet, illetve amelyekről tojást vásárol, állatorvosi felügyelet alatt áll és megfelel a hatósági egészségügyi ellenőrzési feltételeknek, különösen a szalmonella baktériumra vonatkozóan, mely kórokozóra minden termelő telep mentes.

A 2. ponthoz kapcsolódik a tojásválogató, tojáscsomagoló üzemek élelmiszerbiztonsága.

Jelenleg két ilyen üzemmel dolgozunk, melyek hatóságilag regisztrált és felügyelt létesítmények. Mindkét üzem a nemzetközi élelmiszerbiztonságban általánosan elfogadott „International Featured Standards” vagyis IFS tanúsítással rendelkezik, annak is az emelt „higher level” fokozatával.

A 3. ponthoz kapcsolódó élelmiszerbiztonsági megfelelést már a végső felhasználókat kiszolgáló, ismert, magas színvonalat képviselő nagy kereskedelmi áruházak biztosítják a fogyasztók számára.

Ha a fogyasztónak egy megvásárolt termékre vonatkozóan élelmiszerbiztonsági kérdése, minőségi kifogása van, a terméket beazonosítva teheti meg az értékesítő kiskereskedő felé.

A kiskereskedelemben értékesített friss étkezési tojás azonosításához három paramétert szükséges rögzíteni, melyek az alábbiak:

  • a tojásra nyomtatott azonosító
  • a minőség megőrzési idő
  • a csomagolóközpont kód

A fenti három azonosító alapvetően szükséges a termék nyomon követhetőségéhez és az esetlegesen felmerült kérdés, kifogás megválaszolásához.