Az étkezési tojásforgalmazás élelmiszerbiztonsága három fő elemből tevődik össze, melyek:
- a tojás megtermeléséhez kapcsolódó élelmiszerbiztonság
- a megtermelt tojás raktározása, minősítése, csomagolása, szállítása
- a tojás kiskereskedelmi forgalmazásához kapcsolódó folyamatok.
Az 1. pont a tojás beszerzésünkhöz kapcsolódik.
Minden termelő telep, ahol társaságunk termeltet, illetve amelyekről tojást vásárol, állatorvosi felügyelet alatt áll és megfelel a hatósági egészségügyi ellenőrzési feltételeknek, különösen a szalmonella baktériumra vonatkozóan, mely kórokozóra minden termelő telep mentes.
A 2. ponthoz kapcsolódik a tojásválogató, tojáscsomagoló üzemek élelmiszerbiztonsága.
Jelenleg két ilyen üzemmel dolgozunk, melyek hatóságilag regisztrált és felügyelt létesítmények. Mindkét üzem a nemzetközi élelmiszerbiztonságban általánosan elfogadott „International Featured Standards” vagyis IFS tanúsítással rendelkezik, annak is az emelt „higher level” fokozatával.
A 3. ponthoz kapcsolódó élelmiszerbiztonsági megfelelést már a végső felhasználókat kiszolgáló, ismert, magas színvonalat képviselő nagy kereskedelmi áruházak biztosítják a fogyasztók számára.
Ha a fogyasztónak egy megvásárolt termékre vonatkozóan élelmiszerbiztonsági kérdése, minőségi kifogása van, a terméket beazonosítva teheti meg az értékesítő kiskereskedő felé.
A kiskereskedelemben értékesített friss étkezési tojás azonosításához három paramétert szükséges rögzíteni, melyek az alábbiak:
- a tojásra nyomtatott azonosító
- a minőség megőrzési idő
- a csomagolóközpont kód
A fenti három azonosító alapvetően szükséges a termék nyomon követhetőségéhez és az esetlegesen felmerült kérdés, kifogás megválaszolásához.